Szociális ellátások

Változások a szociális ellátásokban

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. évben jelentősen átalakul, az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerülnek: 2015. március 1-jétől a járási hivatalokhoz kerül az aktív korúak ellátása (melynek keretében foglalkoztatást helyettesítő támogatást és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást folyósítanak).

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás szabályaiban nem várható változás, azon túl, hogy 2015. március 1-től a járási hivatalok látják el az ezzel kapcsolatos feladatokat, ezért az ellátásban folyamatosan részesülő ügyfeleknek teendőjük nincs.

A februári ellátást 2015. március 5-én még a települési jegyző folyósítja, a 2015. március hónapra járó – 2015. április 5-ig folyósítandó– támogatást már a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal postai úton, a jogosult lakcímére teljesíti, vagy ha a rendelkezik bankszámlával, akkor annak megadásával kell kérnie utalást.

Akik a téli közfoglalkoztatás keretében végeztek munkát, és a munkaszerződésük 2015. február 28-án lejár, azon ügyfeleket kérjük, hogy 2015. március 3-án keressék fel az illetékes Munkaügyi Kirendeltséget, hogy a foglakoztatást helyettesítő támogatás újrafolyósításáról mielőbb dönteni tudjanak a járási hivatalok.

Valamennyi, érintett ügyfelünk 2015. április 29-ig értesítést kap arról, hogy 2015. március 1-től a járási hivatal hatáskörébe került ezen ellátással kapcsolatos feladat. Az ügyfeleknek ezen értesítővel teendőjük nincs.

Az ellátás iránti kérelmeket ügyfeleink a Kisbéri Járási Hivatalban (a Városházán), továbbá a településeken ügyfélfogadást nyújtó települési ügysegédeknél tudják benyújtani. A települési ügysegéd ügyfélfogadása a Tárkányi Közös Önkormányzati Hivatal Etei Kirendeltségén (Etei Községházán) keddenként, 13:30 – 15:00 között lesz.