Kedvezményezett neve: Ete Község Önkormányzatanka logo
Projekt címe: „Helyi közösségfejlesztő programok megvalósításának támogatás”
Projekt azonosító száma: NKA 5102-01-0288/17
A projekt megvalósításának kezdő időpontja: 2017.09.01.
A projekt megvalósításának befejező időpontja: 2018.06.30.
A támogatás összege: 350 000 Ft

 

Szakmai beszámoló

Ete község kulturális sokszínűsége
Helyi közösségfejlesztő programok megvalósításának támogatása

Ete község kulturális szakmai feladatait 2013-ban átadott IKSZT épületében és közvetlen környezetében az Élettér Közösség- és Településfejlesztő Egyesület és a Kerecsen Ifjúsági Egyesület látja el szoros együttműködésben az önkormányzattal.
Ez idő alatt a szokványos kulturális programok mellett az egyesületekkel közösen sikerült közösségfejlesztés módszerével a helyi értékgyűjtést elindítani, jelenleg 9 érték szerepel a helyi értéktárban. A gyűjtés és feldolgozás folyamatos, tehát a helyi közösség aktivitásán és érdeklődési körén múlik a bővítése.
Az egyesületek az önkormányzattal együttműködve az alábbi kulturális és közösségi programokat, akciókat valósították meg:

- A családokat, gyermekeket, a gyermekvállalást, a generációk közötti együttműködést előtérbe helyezve a 2013 óta folyamatosan jelen lévő Biztos Kezdet Klubra építve 2018. május 6-13. közötti időszakban szerveztük meg a „Születés hete” rendezvénysorozatot. A programok színes és tartalmas szabadidős elfoglaltságot nyújtott a párkapcsolat, szexualitás, családtervezés, anyává-apává válás, várandósság, szülés-születés, szoptatás/táplálás, csecsemőgondozás, hordozás, női szerepek megélése, gyermekvállalás és karrier egyeztetése témakörökben. A program beindítása azért vált fontossá, mert hosszú évek óta először tapasztaltuk, hogy a településen 10 fölé emelkedett a születések száma, illetve a kedvező ingatlan vásárlással újabb családok betelepülése is megvalósult.
A programban 4 előadó tiszteletdíját fizettük ki a Kerecsen Ifjúsági Egyesületen
keresztül.
- A helyi közösségi fejlesztéseket előkészítő tanulmányutak szervezése kulturális eseményeken, rendezvényeken való részvétel elősegítésére közösségi tervezéssel készültünk. Fontos a fiatalok helyben tartása, a helyi gazdaság fejlesztése, valamint a helyi értékekre épülő közösségi folyamat megismerése, a tapasztalatok adaptálása.
A programban két folyamat szervezését valósítottuk meg, melyhez 2 alkalomra tiszteletdíjat fizettük ki a Kerecsen Ifjúsági Egyesületen keresztül.
- A helyi turisztikai potenciál értékesítését, a helyi hagyományok ápolását, erősítését célzó programok során a már feldolgozott, s a jelenleg még feldolgozás alatt álló helyi értékekre támaszkodunk. Ebben a folyamatban az etei hagyományok és értékek képi feldolgozását terveztük, azaz rövid, sokszínű és érdekes vonulatban mutattuk be a településünket, melyben a helyiek aktív részvételére is alapoztunk.
A programban 5 film készítését vállaltuk, amelyben a filmek felvételének, szerkesztésének és vágásának tiszteletdíjat fizettük ki a Kerecsen Ifjúsági Egyesületen keresztül.

szuletesheteete szuletesheteete kep4 szuletesheteete kep5 szuletesheteete kep3 szuletesheteete kep2 szuletesheteete kep1