×

Megjegyzés

Simple Image Gallery Notice: It looks like PHP's 'GD Image Library' is not installed/enabled on your system. Please ask your hosting company to enable/install it.

Értéktár fórum Etén

Az Élettér Közösség-és Településfejlesztő Egyesület Földművelésügyi Minisztérium HUNG-2014-C/2880 számú nyertes pályázatnak keretén belül két településen gyűjti össze a helyi értékeket, rendszerezi azokat és népszerűsíti. A pályázatot október végén zárják az eddigi eredményekről az etei Integrál Közösségi és Szolgáltató Térben megrendezett fórumon számoltak be. A rendezvény vendége volt  dr. Veres Zoltán a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzői titkárságvezetője, Hornyák-Pálmai Éva a Komárom-Esztergom Megyei Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense.

Az Élettér Egyesület Etén az értéktárat a Községi Önkormányzat együttműködve hozza létre a megyében példaértékű, és nagyon ritka együttműködés keretén belül. Jó például szolgálva arra, hogy egy önkormányzati szervezet, hogy tud együttműködni a civil szektorral.

A vendégeket Monostori Éva közösség és településfejlesztő, az Egyesület módszertani vezetője köszöntötte. Beszélt arról, hogy a közösségnek mekkora szerepe van az értékek összegyűjtésében, hogy minden ember számára más-más dolgok jelenthetik az értéket, kiemelte mennyire fontos az, hogy helyi szinten, a helyi lakosok töltsék meg az értéktárat a saját értékeikkel és „lélekkel”, hiszen ez az ő múltjuk, jelenük és jövőjük. A értéktár gyűjtés során végzett közösségi munkának településfejlesztő és közösségformáló hatása van.

dr. Veres Zoltán az Értéktár jogi hátteréről beszél, tájékoztatta a részvevőket, hogy milyen módon kerülhet be egy érték a helyi, megyei értéktárba, vagy esetlegesen válhat Hungarikummá. Beszélt  a megyei és települési értéktárak és bizottságok szerepéről, működéséről. Megismerkedtünk a nemzeti értékrendszer felépítésével, összetevőivel.  Viszonylag egyszerű a jelölés, bárki javaslatot tehet, a „Javaslattételi nyomtatvány” kitöltésével, melyhez csatolni kell vizuális vagy audiovizuális  dokumentációt.

A helyi Értéktár Bizottság határozatképes létszámmal volt jelen a fórumon, így a már a korábban ajánlásra került etei Református templom értéktárba való felvételét a bizottság elfogadta.

Hornyák-Pálmai Éva a Nemzeti Művelődési Intézet részéről az általuk megrendezésre került Értéktár Napokról hozott egy kis bemutatót. A jó hangulatban, és hasznosan együtt töltött időt egy kis helyi termékekből összeállított kóstolóval zártuk jó etei bor társaságában kötetlen beszélgetésekkel.

Az etei emberek vendégszeretetét tükrözi, hogy Vargáné Deák Éva etei születésű  - ma már nyugdíjat tanárnő – a pincesoron lévő „Deák pincébe” hívta meg a jelenlévőket borkóstolóra. Az estébe nyúló programról mindenki gazdag élményekkel tért haza.

{gallery}kepek_ertektar_2016szept21{/gallery}