gyogynovenyOktóber 18. Ete – Művelődési Ház, Kossuth Lajos u. 67. Előadó: Cseperkálóné Mirek Barbara, ökológiai szemléletű kertészmérnök

Az NMI szervezésében zajló öt alkalmas képzés negyedik előadásán Cseperkálóné Mirek Barbara dinamikus, üdítő előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Barbara személyisége rögtön megnyerte a jelenlévőket. Az önmagát ökológiai szemléletű kertészmérnöknek valló előadó a Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszéken szerzett diplomája után az egyetem tangazdaságában folyatatott kutatói munkát öt éven keresztül. 2013. márciusától az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szaktanácsadója, az Aranykatica Kert vezetőjeként hasznosítja az eddig megszerzett tapasztalatát és tudását.

A gyógynövények fogalma, felhasználási lehetőségei után a vegyes kultúrák – növénytársítás jelentőségére tért ki az előadó. Részletesen ismertette a Büdöske, Körömvirág, Sarkantyúka, Orvosi zsálya, Menta, Bazsalikom, Borsikafű felhasználási módját. Ezt követően a gyógynövények növényvédelmi felhasználásának lehetőségeiről beszélt. Kitért azon növényekre is melyeknek a levelét hasznosíthatjuk. Így például: Csalán, Zsurló, Gilisztaűző varádics, Fehérüröm. Röviden ismertette a gyógynövények csoportosítási lehetőségeit.

A gyógynövények feldolgozási lehetőségei

A betakarítás utáni tartósító eljárásokat (szárítás, fagyasztás, ecetes, olajos eltevés) ismertette Barbara. A feldolgozás lehetőségei: olaj, por, tinktúra, főzet, forrázat, hideg vizes kivonat, préselt növényi lé, szirup, kenőcs, fürdő, gőzfürdő, inhalálás, pakolás, borogatás.

Vadon gyűjthető gyógynövények ismertetése

A fitoterápia fogalmának ismertetése után a biztonságos, hatékony és minőségi gyűjtésről beszélt Barbara. Ismertette a megfelelő gyűjtési időpontokat, a jellemző sorrendet hazánkban, majd a fontosabb gyűjtött növényeket (virágdrogot, herba drogot, levéldrogot, kéregdrogot, termésdrogot, gyökérdrogot adó fajokat). Pl.: Feketebodza, Galagonya, Hársfajok, Szöszös ökörfarkkóró, Mezei cickafark, Nagy csalán, Közönséges cickafark, Mezei zsurló, Málna-szederfajok, Útifű, boróka, Csipkebogyó, Pongyola pitypang, Tavaszi kankalin, Fekete nadálytő.

Termesztési ismeretek

Külön kiemelte Barbara azokat a tényezőket, melyeket fel kell mérnünk, ha komolyan gondolkozunk bármely gyógynövény termesztésén. Így pl.: Van-e igény a növényre? Rendelkezem-e a megfelelő technológiával? Rendelkezem-e a megfelelő szaktudással? Mik a céljaim a növény termesztésével? Ezek után a lehetséges gyógynövény csoportosításokat ismertette. Az előadás záró részeként ismertette azokat a növényeket, melyeket kezdő termesztőknek ajánl. Ezek a következők: Maghéj nélküli tök, Édeskömény, Konyhakömény, Kerti kapor, Koriander, Ánizs, Mustár, Bazsalikom, Borsikafű.

Barbarát mind az előadás alatt, mind pedig a szünetekben „bombázták” kéréseikkel a résztvevők. Érdeklődtek, hogy válhat valaki kistermelővé? Hogyan kell a szárítást helyesen végezni? Mely növényeket lehet fagyasztani? Hol lehet megfelelő vetőmagot beszerezni? Barbara a saját gyűjtésű, és szárított gyógynövényekkel tette még érdekesebbé prezentációját. Így a kevésbé ismert növényeket meg lehetett fogni, szagolni. Az előadáson részvevőknek megadta elérhetőségeit, és mindenkit bátorított, hogy vágjon bele valamilyen gyógynövény kiskerti termesztésébe, melyhez a későbbiekben is szívesen nyújt segítséget.

szechenyi2020 top 411 logo