etei borverseny

MEGHÍVÓ

 

Az Etei Borbaráti Kör

 1. 2018. március 17-én

szombaton rendezi meg

ETEI borversenyét

Helye: a Művelődési Ház Kultúrterme,

Ete Kossuth Lajos u. 67.

(Telefon: 34/ 387-644)

A versenyt három kategóriában rendezzük :

Asztali, minőségi és muzeális borok kerülnek összevetésre.

Nevezni vegyes, fajtatiszta fehér és vörösborokkal lehet.

Muzeális kategóriában az 5 éves vagy annál idősebb borok nevezhetők.

A borok kezelésére, előállítására a 2004. évi XVIII. Tv.

és a végrehajtására kiadott 127/2009. (IX. 29.)FVM sz. rendelet előírásai a mérvadók.

 

Feltételek és szabályok:

 • A borverseny nyílt, azon bárki részt vehet saját készítésű borával, melyből legalább 100 liter, muzeális boroknál 50 liter készlete van.
 • A borversenyen való részvételhez mintánként 2 palack 0,7 literes, forgalomban lévő üvegben kell bort beküldeni
 • A borversenyre a nevezési határidő március 15. A bormintákat 2018. március 15-én csütörtökön 18 és 20 óra között lehet leadni a Kultúrotthonban.
 • Leadásakor kérjük megadni a borok következő adatait

Fajtája:

Évjárata:

Kategóriája: asztali, minőségi vagy muzeális

Cukortartalma: száraz, félszáraz. félédes, vagy édes

Termőhelye:( Község)

A termelő neve:

Pontos címe:

 

Az üvegekre a fenti adatokat tartalmazó címkét csak felkötni lehet.

 • A borversenyre nevezett borok a 20 pontos bírálati elv alapján kerülnek minősítésre.
 • Oklevél, Bronz, Ezüst és Arany minősítést érhetnek el a borok a megszerzett pontszámok tekintetében
 • Az eredményhirdetésen a bortermelőket jutalmazzuk az általuk nevezett borok minősítése alapján.
 • Egy bortermelőtől származó borok, különböző néven történő nevezésére továbbra is van lehetőség, azonban jutalmazásnál ezeket összevonjuk.
 • Eredményhirdetésnél a következőket vesszük figyelembe,
 • Etei szőlőből készített borok
 • Etei szőlő és bortermelő
 • Borok minősítése alapján elért pontszám
 • Az Etei Borbaráti kör kupáját a legmagasabb pontszámot elérő Etei szőlőből készített bor vagy Etei bortermelő bora nyerheti el.
 • Borversenyünk továbbra is az Etei szőlőterületeken termett szőlőből és az Etei pincetulajdonosok és borászok által készített borok minősítését hivatott szolgálni.
 • Nyílt jellegével azonban lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy minősíttesse borát rendezvényünkön.
 • Nevezési díjak:
  • első minta 1000 Ft, minden további minta 500 Ft, melyet a minták leadásakor elismervény ellenében kell befizetni. Ez az elismervény a borversenyre belépőjegyül szolgál.
 • A borversenyre nem nevezők az esti eredményhirdetésen, szakmai tájékoztatón és a vacsorán 1500 Ft / fő összegű részvételi díj befizetése ellenében vehetnek részt.
 • A bírálat nyílt bírálat, mely a 20 pontos bírálati elv alapján történik. A bírálat kezdésnek időpontja 13:30 óra

A nyílt bírálaton a borversenyre nevezettek vehetnek részt.

 • Fődíj: a Borbaráti Kör kupája, a nevezők további díjazására a pontszámok alapján kerül sor.
 • A borverseny támogatói, egyben a díjak felajánlói:a helybéli és vidéki cég, intézmény, vállalkozás illetve magánszemély / névsorukat a helyszínen kifüggesztjük!/
 • A verseny eredményhirdetésre március 17-én, 17:30 órától kerül sor.
 • Az eredményhirdetést értékelés, növényvédelmi előadás és BORTOTÓ előzi meg.

A borversenyre és az eredményhirdetésre mindenkit szeretettel várunk!

támogatói felajánlásokat szívesen fogadunk.

Kérjük, hogy az esti rendezvényre mindenki hozzon magával kóstolót a borversenyre nevezett borából!

Etei Borbaráti Kör

meghivo

Ete Község Önkormányzata tisztelettel és szeretettel meghívja a falu minden polgárát,
2017. október 22-én, vasárnap, 16 órára,
a „Büszkeségpont” pályázaton nyert
’56-os emlékmű

ünnepélyes átadására és a forradalom 61. évfordulója alkalmából rendezett

községi ünnepségre.
Helyszín: a bolt melletti Faluközpont.

Ünnepi beszédet mond: Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

EFOP 1.5.3. Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben

Kisbér járás az EFOP 1.5.3. "Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben" című közösségszervező felhívásra nyújt be pályázatot konzorciumi formában.

Ahhoz, hogy a járás jövőjét meghatározó pályázat a lakosság, és a településvezetés együttes elképzelései szerint készülhessen, kérjük szíves segítségüket, véleményüket az alábbi kérdőív kitöltésével! A kérdőív kitöltése politikailag semleges, következmények nélküli, kizárólag a tervezést szolgálja és biztosítja az anonimitást.

>>Ide kattintva kitöltheti a kérdőívet <<

A Komárom-Esztergom megyei Civil Információs Centrum Információs Napokat tart a a felhívásban található időpontokban és helyszíneken. Témáink a Nemzeti Együttműködési Alap 2017. évi működési pályázata, valamint a civil szervezeteket érintő alapszabály módosítási kötelezettség.

Felhívom szíves figyelmüket, hogy a NEA 2017. pályázat kiírása még nem történt meg, a tájékoztatás alapján erre várhatóan a héten kerül sor. Így a dátum esetleges tolódása esetében az Információs Nap időpontja is módosulhat, melyről az arra regisztrált szervezeteket értesítjük! 

Regisztrációját az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a 06-34/787-242 telefonszámon teheti meg.

információs napok

Befejeződtek a csatornázási munkák

Az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet az élővizek védelmére, a szennyvízelvezetéssel kapcsolatos hiányosságok felszámolására. Az egyre nagyobb mennyiségben keletkező szennyvíz komoly szennyező forrást jelent, ami rossz hatással lehet az ivóvizek, fürdővizek minőségére, az élővilágára, így többek között az élelmezésre termelt zöldségek és gyümölcsök minőségére. Eddig a lakosság szennyvizének 95%-át talaj- és talajvíz szennyező módon helyezték el Tárkányon, Csépen és Etén egyaránt.

2015. szeptember 18-án ünnepélyes projekt záró eseménnyel véget értek a 8 éve elkezdődött projekt munkálatai, melynek eredményeként a három település csatornahálózata kiépült.

Csép, Ete és Tárkány ellátatlan településeken elválasztott rendszerű gravitációs gyűjtőhálózat és egy közös szennyvízelvezető rendszer épült ki. A települések szennyvizeit egy-egy átemelő juttatja a csépi szennyvíztisztító telepre.

Legfőbb célunk ezzel a falu és a régió versenyképességének növelése, kistérségi esélyegyenlőtlenségek megszüntetése, a lakosság komfortfokozatának, életszínvonalának növelése, a környezetkímélő települési szennyvízelvezető és tisztító rendszer hosszútávú fenntartása.

befejezodtek a csatornazasi munkak


Projekt címe: Tárkány, Csép, Ete agglomeráció szennyvízelvezetési és tisztítási problémájának megoldása

Projekt azonosítószáma: KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0047

 

Cikk letöltése>

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága kezdeményezésére a Nemzeti Művelődési Intézet egyedülálló ifjúsági közösségi programot indít útjára 2014. november 10-e és 2015 márciusa között. A „Leleményes hőseink” az általános és középiskolás tanulókból álló ifjúsági közösségek erejét teszi láthatóvá helyi településfejlesztésről való gondolkodás számára. A kezdeményezés helyi hősök felkutatására ösztönzi a települések és városrészek azon fiataljait, akik érdeklődnek lakóhelyük történelme, valamint aktuális folyamatai iránt, emellett motivációt éreznek a változtatásért való aktív cselekvésre is.

lelemenyes hoseink 2014nov

A „Leleményes hőseink” program a tudatos közösségi cselekvés kultúráját kívánja átadni a közösségi művelődés eszközrendszerével az érdeklődő fiatalok számára. A Nemzeti Művelődési Intézet országszerte felhívást tesz közzé helyi hősök – a településért aktívan cselekvő példamutató személyek – felkutatására, valamint az ő példájukból kiindulva fiatalok által igényfelmérésen alapuló projektek létrehozására, illetve lehetőség szerint lefolytatására. A csatlakozó fiatalok megyei felkészítő napokon sajátíthatják el az ötleteik megvalósításához, valamint a programban való részvételhez szükséges ismereteket. Az ifjúsági közösségek által bemutatott projektek és projekt-tervek közül a Nemzeti Művelődési Intézet a legértékesebbnek ítélt munkák megvalósítását vagy folytatását szakmailag támogatja.

Megyénként egy középiskolás, valamint egy általános iskolás csoport kezdeményezését karolja fel a Művelődési Intézet.

A programban három fiatalból (általános vagy középiskolai tanulóból), valamint egy felnőtt segítőből álló társulások vehetnek részt. A program fő pillérei a fiatalok kezdeményezéseit bemutató, a részvételhez segítséget nyújtó „Leleményes hőseink” honlap, a közösségi feltáráshoz gyakorlati ismereteket biztosító megyei felkészítő napok, valamint az országszerte megszülető ifjúsági projektek vagy projekt-ötletek. A program végén a legjobbnak ítélt projektek stábjai számára a Nemzeti Művelődési Intézet a kidolgozott témák megvalósítására irányuló felkészítő találkozót szervez.

A program során – a megyei találkozót követően – a következő kihívások várnak a településükért cselekedni kész fiatal közösségekre:

 

 1. Keressék meg lakóhelyük „leleményes hősét”: olyan aktív cselekvő embert, aki példaértékű kezdeményezést vitt véghez a helyi közösség érdekében. Tudjanak meg róla minél több információt.
 2. Mutassák be választott példaképüket a honlapon.
 3. Készítsenek kortársaik bevonásával helyzetelemzést, melyből következtethetnek arra, hogy mire van szüksége a településen élő fiataloknak.
 4. A felmért igényeket szem előtt tartva dolgozzanak ki egy közösségi projektet, és ha lehet, valósítsák is meg azt.
 5. Minél kreatívabb módon mutassák be projektjüket a Leleményes hőseink honlapon.

a teljes felhívás letöltése